App Marketing

Europese wet dwingt Apple tot transparantie: Aantal actieve gebruikers onthuld voor App Store, Apple Books en meer

Begin 2022 nam de Europese Unie (EU) de Digital Services Act aan. Volgens deze wet moeten diverse grote platforms zich houden aan verschillende nieuwe verplichtingen. Deze wet moet ervoor zorgen dat desinformatie harder wordt aangepakt door grote techbedrijven.

Recent heeft de EU de eerste bedrijven benoemd als 'zeer grote onlineplatforms' die vallen onder deze wet. Met 100 miljoen actieve gebruikers valt Apple hier zeker onder met zijn verschillende online platforms.

Wat betekent dit voor Apple? Nou, Apple is nu verplicht is om de aantallen gemiddelde actieve afnemers van zijn diensten te vermelden, waaronder iOS App Store, iPadOS App Store en Apple Books. Deze hebben ze zojuist gepubliceerd:

  • iOS App Store: 101 miljoen
  • iPadOS App Store: 23 miljoen
  • macOS App Store: 6 miljoen
  • tvOS App Store: 1 miljoen
  • watchOS App Store: minder dan 1 miljoen
  • Apple Books: minder dan 1 miljoen
  • Podcasts betaalde abonnementen: minder dan 1 miljoen

* Deze gegevens zijn berekend als een gemiddelde over een periode van zes maanden tot en met 31 januari 2023. Apple zal deze informatie regelmatig moeten bijwerken.

Het openbaar maken van deze cijfers is belangrijk want het biedt meer transparantie over de prestaties van Apple op de Europese markt. Ook zal dit een positieve impact hebben op App Store Optimalisatie.

Grote platformen onder deze wet zijn verplicht om externe audits te ondergaan, extra risicobeheer toe te passen, gegevens te delen met autoriteiten en onderzoekers, een gedragscode op te stellen en transparant te zijn over hun aanbevelingsalgoritmes.

Deze regels zijn van toepassing op platformen met meer dan 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers binnen de Europese Unie. De wet treedt in werking op 25 augustus 2023.

Share on :

Related Blogs